|
|
|
... alá, és a sütőben 30 percig sütjük.
2. A paradicsom héját eltávolítjuk, a húsát félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, a forró olajon megfuttatjuk. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt összepirítjuk. A petrezselyemmel öszszeforgatjuk.
3. A krumplit kicsomagoljuk, felszeleteljük, a paradicsommal körítve (és í... |
|
|
|
|
|
|
|
... marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hú... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl
vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon
megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és
sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk.
Gyakran kevergetve addig pirítjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál tejszín, 1 csokor petrezselyem apróra vágva.
Elkészítése:
A húst tenyérnyi darabokra vágjuk, gyengén besózzuk, borssal fűszerezzük. A hagymát az olajon megfuttatjuk, majd a csirkét rádobjuk, és fehéredésig sütjük. A borsót rászórjuk, és egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, a paprikát is beletesszük, ezzel éppen csak egye... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... belsőségeket megmossuk, letisztítjuk, összevágjuk. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, a hagymát finomra, a répát és a gombát kockákra vágjuk.
Elkészítés:
1. A forró olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a zúzát és a szívet. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz aláöntésével lefedve pároljuk. Ha a víz elpárolog, pótoljuk.
2. Amikor a zúza ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lefejtjük, eldobjuk, majd a combokat a forgónál kettévágjuk, és enyhén besózva félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, a kicsumázott paprikával együtt finomra aprítjuk, majd az olajon megfuttatjuk. A combokat hozzáadjuk, fehéredésig sütjük. A pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, és azonnal - nehogy megégjen - kb. 3 deci vízzel fölengedjük. A cikkekre vágott paradicsomot ... |
|
|
|
|
|
|
|
... babérlevél, egy csokor petrezselyem. A bevert tojáshoz: 1 ek. ecet, 4 tojás.
1. A zöldségeket és a krumplit megtisztítjuk, majd kis kockákra daraboljuk.
2. Az olajon megfuttatjuk a sárgarépát, zellert és póréhagymát. 1,5 liter vízzel, sóval, borssal és a babérlevéllel felforraljuk.
3. Beletesszük a burgonyát és a szárzellert. Amikor a burgonya épp megpuhult, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj, 1 db zsemle, 2 db tojás, 1 l víz, kapor, zsemlemorzsa
Elkészítése:
Felteszünk vizet forrni a gombócnak. Egy edénybe kevés vajat, majd zöldbabot rakunk, és megfuttatjuk. Vizet öntünk hozzá. A fogasfilét apróra vágjuk. A zsemlét tejszínbe áztatjuk, a kaprot szintén apróra vágjuk. A keverőtálba tesszük a fogast, a fokhagymát, a zsemlét, a tojást, a lisztet... |
|
|
|
|
|
|
|
... órára beáztatjuk. Közben
a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossuk. A vörös- és fokhagymát apróra,
a gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk.
Elkészítés:
2. A hagymát megfuttatjuk 1 ek. forró olajon, majd rátesszük a körmöket, és bőven felengedjük vízzel. Kíméletesen főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet.
3. Amikor a köröm félpuha, beletesszük a babot, ha kell, meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... és fedő alatt átsütjük. A fűszereket a tetejére szórjuk.
Olasz módra
Az előfőzött brokkolirózsákat egy gerezd préselt fokhagymával néhány percig olívaolajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, s egy-két evőkanál fehérborban megforgatjuk. Reszelt parmezán sajttal megszórva, vagy paradicsomszósszal kísérve szervírozzuk.
Brokkoli sajtmártással... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma, 2 nagyobb sárgarépa, 10 dkg gomba, 4 ek. olaj, 2 babérlevél, 1 ek. liszt, a galuskához: 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 tk. vágott petrezselyem, 1 tojás.
1. Az olaj felén megfuttatjuk a hagymát. Ráesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve (ha kell, pótoljuk), lefedve pároljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgar... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonyamasszából vizes kézzel kis, kerek lepényeket formálunk, és egyszerre 4-4 darabot mindkét oldalán pirosra sütünk.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, összezúzzuk és a vajon megfuttatjuk.
A lecsöpögtetett parajt beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, esetleg reszelt szerecsendióval is fűszerezzük. Közben az olajon a kis tojásokból tükörtojásokat sütünk.
A... |
|
|
|
|
|
|
|
... fekete bors
só
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk és kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, olajon megfuttatjuk, majd kevés vízzel megpároljuk.
Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a zúzott fokhagymát.
Amikor a hús kifehéredik, kevés vizet öntünk rá és fedő alatt puhára p... |
|
|
|
|
|
|
|
... sóval, borssal ízesítjük, és puhára főzzük. Ezután az olajon először ropogós pirosra sütjük a szalonnaszeleteket. A sült szalonnát tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd zsemleszínűre pirítjuk. A zsemleszínű rántással besűrítjük a levest, tejszínnel dúsítjuk, majd jól kiforraljuk. A tűzről levesszük, és botmi... |
|
|
|
|
|
|
|
... szendvicskenyér, 10 dkg gomba, 1db piroshúsú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomra vágott friss vagy morzsolt tárkony, 2 evőkanál olaj, őrölt fehérbors.
Felhevített olajon megfuttatjuk a vékony szeletekre vágott gombát, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott petrezselyemzöldet és tárkonyt, végül pedig a Hellmann's csemege majonézt. Kevés borssal íze... |
|
|
|
|
|
|
|
... ementáli, 3 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 0.5 l tej, 3 dl tejszín, só, bors, reszelt szerecsendió
Tetejére:2-3 paradicsom, 3 dkg vaj, 2-3 db paradicsom
Elkészítés: A margarinon megfuttatjuk a lisztet, tejjel felengedjük, besűrítjük és belekeverjük a tejszínes krémsajtot és a reszelt füstölt sajtot. A sonkát apróra, az ementálit dobókocka nagyságúra vágjuk.
A kivaj... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma, só, bors, fűszerkeverék, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, petrezselyemzöld, toastkenyér
Elkészítése:
A cukkinit felkockázzuk, egy serpenyőben olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymával együtt, fűszerezzük. Felöntjük a fehérborral és 4 dl vízzel, majd fedő alatt tíz percig főzzük. A levest pürésítjük, és a tejszínnel összekeverjük. Beleszóru... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanálnyi kakukkfű, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zsíron megpirítjuk a szalonnacsíkokat, majd kivesszük a serpenyőből, és a felkockázott húst is alaposan megfuttatjuk a zsiradékban. A felkarikázott krumpli, sárgarépa és hagyma felét egy vastag aljú edény aljára fektetjük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk és a szalonnapörcök felét is rászórjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felét megkenjük tojássárgával és a virslik köré csavarjuk úgy, hogy a tésztaszélek kicsit átfedjék egymást. A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk és mindkettőt felaprítjuk. Olajon megfuttatjuk a gombát, majd
a hagymát hozzáadva megpirítjuk. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A lisztet belekeverjük, kicsit megpirítjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy a bőrökből kisütött zsíron - körös-körül megpirítjuk, és lecsöpögtetve félreteszszük.
2. Visszamaradó zsírjában a megtisztított, finomra aprított vörös- és fokhagymát megfuttatjuk, a pirospaprikát rászórjuk. A babot a hússal együtt hozzáadjuk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi jól ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, erős tűz fölött fölforraljuk.
3. Ezután az ét... |
|
|
|
|
|